Nummer 36 - november 2017
Logo Bouwen met Staal Logo Bouwen met Staal
IN DIT NUMMER VAN ARCHITECT+STAAL
• Radartoren, Tweede Maasvlakte
• transformatie ‘Gasfabriek’, Deventer • SC Delfland, Delft
• Sportcampus Zuiderpark, Den Haag • SoViST

Functionaliteit met een twist

Vanaf eind volgend jaar heeft de Tweede Maasvlakte een nieuwe radartoren, verantwoordelijk voor een behouden doortocht van zeeschepen naar de Rotterdamse haven en terug naar zee. Op functionaliteit dient een radartoren natuurlijk hoog te scoren. Maar dit exemplaar heeft ook zijn ‘looks’ mee. Het ontwerp van Syb van Breda & Co architects staat voor een radartoren én landmark die het uitstrekte havengebied bijstaat in het vervullen van belangrijke nevenfuncties: toerisme en recreatie.

lees meer >

Industriële transformatie

Naar ontwerp van Architecten_Lab zijn drie karakteristieke fabrieksgebouwen in Deventer, de monumentale overblijfselen van een gasfabriekscomplex uit 1910, klaargestoomd voor nieuwe functies. Bij dit transformatieproject zijn de ontwerpkeuzes gemaakt ná integrale afweging van behoud van de historische betekenis van de oudbouw, financiële haalbaarheid, technische mogelijkheden en de additionele waarde van aanpassingen en toevoegingen.

lees meer >

Spoorzone maakt school

De VMBO-afdelingen van het Grotius College en het Christelijk Lyceum Delft hebben onlangs hun intrek genomen in een nieuw schoolgebouw in de Spoorzone Delft. De school – een ontwerp van DP6 Architectuurstudio – is een van de eerste gebouwde wapenfeiten van de herinrichting van het gebied rondom het vernieuwde station van Delft.

lees meer >
Sportief in staal
De lege plek van het voormalige, gesloopte ADO-stadion is ingenomen door even verrassende als vanzelfsprekende verschijning in het groen: Sportcampus Zuiderpark. Per juni 2017 vormt dit complex het hofstedelijke mekka voor topsport, breedtesport, sportonderwijs en sportonderzoek. Het architectonisch ontwerp komt van FaulknerBrowns Architects uit Engeland.

lees meer >
SoViST
Licht bouwen is materiaal besparen en daarmee het milieu ontlasten. Bovendien lenen lichtgewicht constructies zich voor snel en efficiënt bouwen, alternatieve bouwopgaven zoals invoegen en optoppen en voor vrij indeelbare en aanpasbare gebouwvolumes en -plattegronden. De overdracht van geluid en trillingen vormt echter wel een hoofdaandachtspunt voor de ontwerper (en zorgt soms ook voor enige hoofdbrekens). Level Tools schiet te hulp met SoViST, een gratis tool voor het optimaliseren van het geluid- en trilgedrag van gebouwen met lichte constructies.

lees meer >
Aanmelden/afmelden
Reageren
Heeft u vragen of opmerkingen over de vermelde activiteiten? Mail uw reactie naar: architect@bouwenmetstaal.nl, o.v.v. Architect+Staal november 2017.
Colofon
Architect+Staal is een kwartaaluitgave uitgave voor architecten met informatie voor het ontwerpen met staal.

Uitgave: Bouwen met Staal, Zoetermeer, november 2017
Samenstelling: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)
Afbeeldingen: Syb van Breda & Co architects • Architecten_Lab • DP6 / © Michel Kievits • FaulknerBrowns Architects • © Nicole Romijn (ruwbouw Anna van Bueren-toren, Den Haag, Wiel Arets Architects)
Productie: Jargo Design


Louis Braillelaan 80 • 2719 EK Zoetermeer • 2700 AD Zoetermeer • T +31(0)88 353 12 12.
architect@bouwenmetstaal.nlwww.bouwenmetstaal.nl
<br />