Nummer 41 - januari 2019
Logo Bouwen met Staal Logo Bouwen met Staal
IN DIT NUMMER VAN ARCHITECT+STAAL
transformatie LocHal, Tilburg • New Main - hoofdkantoor EPO, Rijswijk • 3D-geprinte stalen brug, Amsterdam • woongebouw UpMountain, Amstelveen • Technovacollege, Ede

Huiskamer van Tilburg in historische hal

Feitelijk al direct na de jaarwisseling, maar officieel per 24 januari 2019 is de Bibliotheek Midden-Brabant open voor het publiek in de LocHal in Tilburg. De LocHal is een monumentale loods uit 1932, waar de lokale beroepsbevolking decennia lang heeft gesleuteld aan treinen, wagons en rijtuigen. Het collectief Braaksma & Roos Architecten, CIVIC Architects, Inside Outside en Mecanoo Architecten heeft de hal getransformeerd tot een tweede thuis voor de Tilburgers. Behalve de bibliotheek biedt de LocHal nu horecafaciliteiten, vergader-, congres- en feestruimten, exposities van kunst en cultuur en een panoramische uitzicht over de binnenstad.

lees meer >

Transparant van buiten,
open van binnen

De 2.000 medewerkers van EPO (European Patent Office) hebben hun intrek genomen in New Main, het nieuwe 85.000 m² grote hoofdkantoor aan de A4 bij Rijswijk. Met een schijfvormig volume van staal en glas presenteert de hoofdzetel zich zoals de architectencombinatie Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners het heeft bedoeld: transparant van buiten, flexibel van binnen..

lees meer >

3D-printen van staal maakt schaalsprong

Gaat 3D-printen de stap maken van kleinere constructie-onderdelen zoals verbindingselementen naar grotere constructiedelen of zelfs complete constructies? Ja, antwoordt MX3D. Het Amsterdamse roboticabedrijf toont de haalbaarheid met een volwaardige, 3D-geprinte stalen brug. De brug, ontworpen door Joris Laarman Lab, wordt komende zomer geplaatst over de hoofdstedelijke Ouderzijds Achterburgwal.

lees meer >
Bergdorp boven stadshart
Nog net voor het kerstreces 2018 heeft gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM het startsein gegeven voor de bouw van UpMountain: een luxe appartementengebouw bovenop een nieuwe parkeergarage naast een volledig gerenoveerd warenhuis in het centrum van Amstelveen. Rijnboutt tekent voor het ontwerp van het driedelige nieuwbouw- en renovatieproject. UpMountain wordt de bezienswaardige bekroning, naar een bouwwijze die wel wat meer navolging verdient bij hoogbouw met woonfunctie in ons land: betonnen kern met staalskelet.

lees meer >
Techniek in de etalage
Met drie afdelingen — Beeld & Geluid, Media & ICT en Techniek & Technologie — is het ROC A12 sinds kort terug te vinden in het Technova College. Bij aankomst op de campus in Ede wordt direct duidelijk dat de school uit is op een hechte relatie met de omgeving en intensieve samenwerking met het bedrijfsleven in de regio. Transparante gevels, open plattegronden en een stoer interieur — bedacht door architectenbureau cepezed en cepezedinterieur — tonen een interactieve leer- en broedplaats voor ontwikkelingen in de techniek en een uitnodigend meetingpoint voor onderwijs en praktijk.

lees meer >
Aanmelden/afmelden
Reageren
Heeft u vragen of opmerkingen over de vermelde activiteiten? Mail uw reactie naar: architect@bouwenmetstaal.nl, o.v.v. Architect+Staal januari 2019.
Colofon
Architect+Staal is een kwartaaluitgave voor architecten met informatie voor het ontwerpen met staal.

Uitgave: Bouwen met Staal, Zoetermeer, januari 2019
Samenstelling: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)
Afbeeldingen: Corné Hannink (LocHal) • Ossip van Duivenbode (EPO) • Thijs Wolzak (brug MX3D) • Rijnboutt (UpMountain) • cepezed Ι Lucas van der Wee (Technovacollege)
Productie: Jargo Design


Louis Braillelaan 80 • 2719 EK Zoetermeer • 2700 AD Zoetermeer • T +31(0)88 353 12 12.
architect@bouwenmetstaal.nlwww.bouwenmetstaal.nl