Nummer 42 - april 2019
Logo Bouwen met Staal Logo Bouwen met Staal
IN DIT NUMMER VAN ARCHITECT+STAAL
• Het Platform Microcity, Utrecht • Kantoor Amvest, Amsterdam • Estel Residence, Nijmegen • Groninger Forum, Groningen • Capital C, Amsterdam

Stad in de stad

Een complete stad in (en boven) de stad. Dat is het Platform Microcity in Utrecht. VenhoevenCS architecture+urbanism tekent voor het concept en het ontwerp, gemaakt in opdracht ABC Planontwikkeling en Westplan Investors NV en in dialoog met de toekomstige bewoners en de naaste omgeving.

lees meer >

Harmonieuze integratie

Architectuur = constructie en constructie = architectuur bij het nieuwe kantoor van Amvest op het Cruquius-eiland in Amsterdam. Margaret en Rijk Rietveld van Rietveld Architects uit New York bezorgden de Nederlandse projectontwikkelaar een eigen thuishaven op de Zeeburgerkade met een onderscheidende identiteit, uitstraling, transparantie en openheid in interieur en exterieur door esthetiek en bouwtechniek samen te ballen in een homogeen compositie waarvan de samenstellende delen elkaar faciliteren en versterken.

lees meer >

Van hoofdkantoor tot Residence

Kantoorgebouw Estel, eind jaren ‘70 de hoofdzetel van het gelijknamige staalconcern Estel, is getransformeerd tot Estel Residence: een mondaine woongebouw met 63 luxe appartementen. Het herbestemmingsontwerp van Teake Bouma architectuur/ stedenbouw en Geesink Weusten Architecten is uitgewerkt met een zorgvuldige restauratie en – waar nodig – demontage en vervanging van bouwdelen. Maar alle karakteristieke elementen van het Estel-gebouw, vaak van grote cultuurhistorische waarde, zijn behouden gebleven.

lees meer >
Culturele hotspot in sculptuur van staal en beton
In het hartje van de stad Groningen (achter de Grote Markt) is vanaf komend najaar het Groninger Forum open voor het kunst- en cultuurminnend publiek. De bonte verzameling aan functies van de nieuwbouw zijn door NL Architects vervat in een 45 m hoge, trapeziumvorm met gevels in verschillende schuinstanden.

lees meer >
Kapitale transformatie
De monumentale Diamantbeurs aan het Weesperplein in Amsterdam heeft haar initiële grandeur weer helemaal terug. Naar ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten en Heyliggers design + projects is het voormalige, ietwat afgevlakte en versluierde handelsgebouw uit 1911 getransformeerd tot een vitaal internationaal centrum van de creatieve industrie en informatietechnologie.

lees meer >
Aanmelden/afmelden
Reageren
Heeft u vragen of opmerkingen over de vermelde activiteiten? Mail uw reactie naar: architect@bouwenmetstaal.nl, o.v.v. Architect+Staal april 2019.
Colofon
Architect+Staal is een kwartaaluitgave voor architecten met informatie voor het ontwerpen met staal.

Uitgave: Bouwen met Staal, Zoetermeer, april 2019
Samenstelling: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)
Afbeeldingen: Studio de Nooyer (kantoor Amvest) • Norbert van Onna (Estel Residence) •
ZJA / Jan Willem Kaldenbach (Capital C) • Skyscrapercity (Het Platform Microcity) • Groninger Forum.
Productie: Jargo Design


Louis Braillelaan 80 • 2719 EK Zoetermeer • 2700 AD Zoetermeer • T +31(0)88 353 12 12.
architect@bouwenmetstaal.nlwww.bouwenmetstaal.nl