Nummer 51 - augustus 2021
Logo Bouwen met Staal Logo Bouwen met Staal
IN DIT NUMMER VAN ARCHITECT+STAAL
LAB42, Amsterdam • WTC Tower 10, Amsterdam •
Matrix 1, Amsterdam • Galapagos, Oegstgeest •
MX3D-brug, Amsterdam •

LAB42

Ontworpen om de samenwerking tussen studenten, onderzoekers en ondernemers op het gebied van informatiewetenschappen en Artificial Intelligence te bevorderen. En ontworpen om energieneutraal, flexibel en aanpasbaar en in de toekomst (indien nodig) demontabel en herbruikbaar te zijn. Dat is het nieuwe LAB42 op het Amsterdam Science Park. Ontwerp: Benthem Crouwel Architects.

lees meer >

Tower 10

In 2002 waren ze nog verantwoordelijk voor een ingrijpende reconstructie en forse uitbreiding van het complex. Nu trekken het Amerikaanse PLP/Architecture en het Nederlandse OZ Architects weer samen op voor het World Trade Center in Amsterdam; ditmaal voor Tower 10, de renovatie en uitbreiding van de bestaande toren D.

lees meer >

Matrix I

Waarschijnlijk nog voor de zomervakantie van volgend jaar gaat Matrix I op het Amsterdam Science Park open voor bedrijven en organisaties die (al of niet gezamenlijk) onderzoek willen doen naar actuele maatschappelijke vraagstukken als de gevolgen van klimaatverandering, het verduurzamen van landbouw en het vergroenen van businessmodellen. Ze kunnen er tot in lengte van jaren hun gang gaan want de kantoor- en laboratoriumruimten in het gebouw, naar ontwerp van MVRDV, zijn te allen tijde aanpasbaar. Maar mocht Matrix I ooit niet meer nodig zijn, dan kan de constructie zó uit elkaar voor hergebruik. Een circulair gebouw.

lees meer >
Openheid in optima forma
MuseumGalapagos, internationale onderneming in biotechnologie, krijgt een nieuwe Nederlandse hoofdvestiging op het Leiden Bio Science Park bij Oegstgeest. Direct aan de A44 wordt de nieuwe hoofdzetel het boegbeeld van openheid.
OZ Architects heeft het begrip ‘open’ gevangen in een vergaande transparantie van het exterieur en een nagenoeg onbegrensde indelingsvrijheid en aanpasbaarheid van het interieur.

lees meer >

Demonstratie in 3D-printen bereikt bestemming

Afgelopen donderdag (15 juli) heeft koningin Máxima de 3D-geprinte stalen brug over de gracht van de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam geopend. De 12,5 m en 6,3 m brede voetgangersbrug, naar ontwerp van Joris Laarman, is de eerste ter wereld met een volledig 3D-geprinte stalen draagconstructie.

lees meer >
Aanmelden/afmelden
Reageren
Heeft u vragen of opmerkingen over de vermelde activiteiten? Mail uw reactie naar: architect@bouwenmetstaal.nl, o.v.v. Architect+Staal augustus 2021.
Colofon

Architect+Staal is een kwartaaluitgave voor architecten met informatie voor het ontwerpen met staal.

Uitgave: Bouwen met Staal, Zoetermeer, augustus 2021
Samenstelling: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)
Afbeeldingen: LAB42: Benthem Crouwel Architects • Tower 10: Ballast Nedam • BMatrix I: MVRDV • Galapagos: De Vries en Verburg Bouw • MX3D-brug: Adriaan de Groot

Productie: Jargo Design


Louis Braillelaan 80 • 2719 EK Zoetermeer • 2700 AD Zoetermeer • T +31(0)88 353 12 12.
architect@bouwenmetstaal.nlwww.bouwenmetstaal.nl