Nummer 40 – maart 2021
Logo Bouwen met Staal Logo Bouwen met Staal
IN DIT NUMMER VAN BRANDVEILIG+STAAL

De metrologische lente is begonnen. Voelt u ook weer kriebels om uw kennis van de brandveiligheid van staalconstructies op te frissen? Voor dit voorjaar heeft Bouwen met Staal, samen met onder meer branchevereniging SNS (Samenwerkende Nederlandse Staalbouw) en de VBE (Verenigde Brandveiligheid Experts) een drietal leerrijke online brandkennis-sessies op stapel staan.

 

v.a. 8 april 2021 • Brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructie

‘Alles wat u altijd al heeft willen weten over brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructies’. De slogan is nogal sleets, maar dekt toch echt wel de lading van de negen avonden brandkennisoverdracht die Bouwen met Staal voor (vooral) de constructeur in petto heeft.
Verdeeld over de negen online cursusavonden komen alle (of in elk geval alle belangrijke) aspecten van het brandveilig ontwerpen van gebouwen met een staalconstructie over de digitale bühne. Van brandveiligheidsconcepten, brandveiligheidseisen, belastingen bij brand en Fire Safety Engineering tot en met het berekenen van de brandwerendheid van staal- en staal-betonconstructies. Ralph Hamerlinck van Bouwen met Staal / Adviesbureau Hamerlinck fungeert als vaste docent. Rob Stark (constructeur en partner bij IMd Raadgevende Ingenieurs) verzorgt enkele lessen staal-beton. Na de negen sessies is de deelnemende constructeur negen KE/PE-punten voor het Constructeursregister rijker én (minstens zo belangrijk) een stuk wijzer in het bedenken, uitwerken en onderbouwen van volwaardige, economische brandveiligheidsoplossingen in bouwprojecten.

 

lees meer >

v.a. 15 maart 2021 • Drieluik Brand en Staal

Het Drieluik Brand en Staal is een reeks korte praktijkwebinars voor staalbouwers, rond de brandveiligheid van staal en staalconstructies.

 

De drie webinars maken deel uit van het online cursusprogramma Allround Staalbouwer, exclusief voor staalbouwers die lid zijn van de SNS, de branchevereniging voor Nederlandse staalconstructiebedrijven. SNS en Bouwen met Staal hebben het programma samen opgezet om de staalbouwer ‘bij te spijkeren’ in allerlei thema‘s die van belang zijn voor de eigen professionaliteit en de werkpraktijk van het staalconstructiebedrijf. Brandexpert Ralph Hamerlinck van Bouwen met Staal neemt de brandveiligheid voor zijn rekening. Maandag 15 maart opent hij het drieluik met uitleg van de brandveiligheidseisen volgens het Bouwbesluit, het gedrag van staal bij brand en het bepalen van de brandwerendheid van staalconstructies. Deel 2 op 22 maart is gewijd aan het brandwerend beschermen van staalconstructies. Het slot-webinar van 29 maart staat geheel in het teken van de brandveiligheidsaspecten van de ‘kurk waar de staalbouw op drijft’: de hallenbouw.

lees meer >

21 april 2021 • Constructies en brandveiligheid: do’s and don’t’s

Tijdens deze online sessie (van Verenigde Brandveiligheid Experts, VBE) laat brandadviseur Ralph Hamerlink (van Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) weten wat u wél, maar ook wat u vooral níet moet doen om uw gebouw brandveilig te maken. De aanbevelingen voor de correcte aanpak en waarschuwingen voor mogelijke missers worden belicht aan de hand van uiteenlopende, actuele bouwprojecten. Als voorstander en pleitbezorger van de integrale benadering van brandveiligheid van gebouwen gaat Ralph ook in op de afstemming van de brandveiligheid met constructies, installatietechniek en bouwkundige onderdelen van het gebouw, wederom met behulp van praktische illustraties.
lees meer >
Aanmelden/afmelden
Reageren
Heeft u vragen of opmerkingen over de vermelde activiteiten? Mail uw reactie naar: brand@bouwenmetstaal.nl, o.v.v. Brandveilig+Staal.
Klik hier om u af te melden voor deze mailinglist.
Colofon

De nieuwsbrief Brandveilig+Staal is een uitgave voor ontwerpers, bouwers en toezichthouders over brandveiligheidsaspecten van het gebruik van staal in de bouw.

Uitgave: Bouwen met Staal, Zoetermeer, maart 2021
Samenstelling: Ralph Hamerlinck en Arend Dolsma (Bouwen met Staal)
Productie: Jargo Design

Foto’s: woongebouw UpMountain, Amstelveen (Rijnboutt, © Kees Hummel) • productiegebouw met kantoor The Dutch Vault, Houten (Koninklijke Nederlandse Munt, Wilma Wastiau & Co Architects, © Martijn Kort • hoofdkantoor REV’IT SPORT, Oss (cepezed, (© Lucas van der Wee).

Louis Braillelaan 80 • 2719 EK Zoetermeer • T +31(0)88 353 12 12 •
brand@bouwenmetstaal.nlwww.bouwenmetstaal.nl