Nummer 21 - februari 2017
Logo Bouwen met Staal Logo Bouwen met Staal
IN DIT NUMMER VAN DUURZAAM+STAAL
Sporen naar de Toekomst
Elk jaar beschikt ProRail over een flinke verzameling spoorstaven die niet langer als rails kunnen fungeren. Deze staven gaan dan naar de staalfabriek voor inzet bij de fabricage van nieuw staal (recycling). Maar de nationale spoorbeheerder wil graag naar een nog meer circulaire toepassing. Zijn de staven óók her te gebruiken als bouwdeel, bijvoorbeeld als onderdeel van de constructie van een gebouw of brug? Naar de mogelijkheden doet Bouwen met Staal nu studie, samen met ProRail, architectenbureau cepezed, Ingenieursbureau Wassenaar, voestalpine Railpro en de Hogeschool Utrecht. Onder de noemer ‘Sporen naar de Toekomst’.
lees meer >
Grondstoffenakkoord gesloten
Afgelopen maand hebben 180 Nederlandse organisaties en bedrijven het Grondstoffenakkoord ondertekend. In het Grondstoffenakkoord zijn de afspraken vastgelegd voor de transitie van de huidige lineaire economie naar een geheel circulaire economie in 2050.
lees meer >
Grenswaarden materiaalgebonden milieuprestatie vanaf 2018 in Bouwbesluit
Voor nieuwe woningen, woongebouwen en kantoorgebouwen is het bepalen van materiaalgebonden milieuprestatie al langer vereist. De verplichting ligt vast in het Bouwbesluit 2012. De minimumeisen aan deze milieuprestatie zijn echter nog niet wettelijk verankerd. Maar daar komt snel verandering in, als ’t ligt aan minister Blok van Wonen. Eind december vorig jaar heeft de Tweede Kamer van de minister het voorstel ontvangen om de zogeheten grenswaarden voor de materiaalgebonden milieuprestatie van nieuwbouwwoningen, woongebouwen en kantoren per 2018 te verankeren in het Bouwbesluit.
lees meer >
Aanmelden/afmelden
Reageren
Heeft u vragen of opmerkingen over de vermelde activiteiten? Mail uw reactie naar: duurzaam@bouwenmetstaal.nl, o.v.v. Duurzaam+Staal.
Klik hier om u af te melden voor deze mailinglist.
Colofon
Duurzaam+Staal is een nieuwsbrief voor opdrachtgevers, ontwerpers en adviseurs.

Uitgave: Bouwen met Staal, Zoetermeer, februari 2017
Samenstelling: Jan-Pieter den Hollander en Arend Dolsma (Bouwen met Staal)
Foto’s: ProRail (boven), JLOUSBERG (midden) en Ossip van Duivenbode (onder).
Productie: Jargo Design

 

Louis Braillelaan 80 • 2719 EK Zoetermeer • T +31(0)88 353 12 12 • duurzaam@bouwenmetstaal.nlwww.bouwenmetstaal.nl