mei 2017
Logo Bouwen met Staal Logo Bouwen met Staal
Constructeursdag 2017

Lezingen en debatten, masterclass en excursie, de beëdiging van een verse lichting Register Constructeurs en de bekendmaking van de Constructeur van het Jaar en het constructieve ‘Aanstormend Talent’ van 2017. Dát en meer biedt de Constructeursdag 2017, woensdag 17 mei a.s. in het Tata Steel Congres Center in IJmuiden. Bovendien is deelname goed voor minimaal twee KE/PE-punten voor het Constructeursregister.

 

lees meer >
NEN-EN 1090 lassen in één middag
In de NEN-EN 1090-2 is een compleet hoofdstuk 7 gewijd aan de eisen voor het lassen. Wat dat betekent voor de (aankomend) lascoördinator en werkvoorbereider bij het constructiebedrijf en voor zelfstandige lasspecialisten wordt op één cursusmiddag – woensdagmiddag 31 mei a.s. in De Meern – uit de doeken gedaan. Aan de hand van de 1090-2 behandelt docent Marchel Kaspers (NIL, Nederlands Instituut voor Lastechniek) onder meer de lasprocedures, lasmethodekwalificaties, kwaliteitsbeheersing, keuring van het laswerk en de vereiste kennis en vaardigheden van de lascoördinator.

 

lees meer >
Excursie spoorbrug Zuidhorn
In Zuidhorn, provincie Groningen is een spectaculaire stalen spoorbrug voor het overspannen van het 154 m brede Van Starkenborghkanaal in aanbouw. Hoe dat in z’n werk gaat, ziet u op vrijdag 19 mei a.s. tijdens de excursie van Bouwen met Staal in samenwerking met aannemer Max Bögl. Behalve de bruggenbouwer leveren opdrachtgever ProRail, architect Arcadis en constructeur ABT hun bijdragen aan het inleidende lezingenprogramma. Daarbij komen onder meer de overwegingen en argumenten voor de verkozen opzet en detaillering van de constructie, materiaalkeuzes, conservering en geluidsreductie over het voetlicht.

 

lees meer >
Staalcafé 2017
Aankomende dinsdag 6 juni is het Staalcafé weer geopend. Voor de vierde achtereenvolgende keer worden de relaties van Bouwen met Staal in een informele setting op de hoogte gebracht van nieuwe, kansrijke ontwikkelingen en trends in de staalbouw en uitkomsten van marktonderzoek. Daarnaast krijgt u een schets van het programma Nationale Staalbouwdag 2017 en de deelnamemogelijkheden voor uw bedrijf of organisatie. De locatie van de Nationale Staalbouwdag 2017 is dan ook de locatie van het Staalcafé: Kromhouthal, Amsterdam.

 

lees meer >
Windbelastingen
Speciaal voor constructeurs, docenten en medewerkers van toetsende instanties organiseren de Stichting Kennisoverdracht Windtechnologie, Betonvereniging en Bouwen met Staal vanaf donderdag 3 november a.s. hun gezamenlijke cursus Windbelastingen. In vier middag-/avondbijeenkomsten geven de docenten, onder aanvoering van Chris Geurts van TNO, tekst en uitleg bij de regels voor het berekenen van windbelasting op constructies volgens EN 1991-1-4 en de Nationale Bijlage. Deelname aan deze post-HBO-cursus levert 8 KE/PE-punten op voor het Constructeursregister. Wie óók de afsluitende toets succesvol doorloopt, mag in totaal 12 KE/PE-punten bijschrijven.

 

lees meer >
Digitale samenwerking bezegeld
Frank Maatje (Bouwen met Staal), Rob Greve (Staalfederatie Nederland), Rien Wabeke (Ketenstandaard Bouw en Installatie) en Fred Vasquez (Samenwerkende Nederlandse Staalbouw) zijn tevreden. Namens hun organisaties zetten de vier afgelopen dinsdag 25 april hun handtekening onder een collectieve overeenkomst voor het gebruik van de standaards ETIM en SALES en de datapool 2BA. Hierdoor verloopt het digitaal uitwisselen van informatie tussen staalproducent, -handelaar en -verwerker eenduidiger en efficiënter en valt flink te besparen op transactiekosten in de gehele staal(bouw)keten.

 

lees meer >
Work, energy methods & influence lines
Voor slechts € 59,75 (óf € 54,50 als u lid bent van Bouwen met Staal) bent u in het bezit van Work, energy methods & influence lines. In dit 144 pagina’s dikke boek geeft auteur, constructeur en universitair docent Hans Welleman een heldere introductie van mechanica van constructies. De talrijke voorbeelden zorgen voor een directe en duidelijke koppeling tussen de behandelde theorieën en de praktische toepassing. Een uitgelezen boek voor studenten op bachelor niveau én professionals in de ingenieurspraktijk.

 

lees meer >
Worldsteel Construction Conference 2017
‘Improving collaboration within and across regions’ luidt het thema van het congres van Worldsteel Assocation in Düsseldorf. De drie congresdagen – 29 mei, 30 mei en 1 juni – staan geheel in het teken van ‘grensverleggende’ samenwerking in en voor het gebruik van staal in constructies. Tot het internationale sprekerscollectief behoren Roger Schlim (Salzgitter AG), Sammi Eronen (Ruukki Construction Oy) en Vladimir NOSOV (Ukrainian Construction Steel). Frank Maatje (Bouwen met Staal) en architect Joost Vos (Benthem Crouwel Architects) vormen de Nederlandse afvaardiging.

 

lees meer >
Aanmelden/afmelden
Reageren
Heeft u vragen of opmerkingen over de vermelde activiteiten? Mail uw reactie naar: staalbytes@bouwenmetstaal.nl, o.v.v. Staalbytes.
Klik hier om u af te melden voor deze mailinglist.
Colofon

Staalbytes wordt regelmatig verspreid onder relaties van Bouwen met Staal.

Uitgave: Bouwen met Staal, Zoetermeer, mei 2017
Samenstelling: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)
Productie: Jargo design

Afbeeldingen: lasser (NEN 1090 Software) • Spoorbrug Zuidhorn (ProRail) • Nationale Staalbouwdag 2017 (© Pieter Kers) • sporenkap Station Rotterdam Centraal (Benthem Crouwel Architects, © Jannes Linders) • Station Utrecht Centraal (Benthem Crouwel Architects, © Jannes Linders)


Louis Braillelaan 80 • 2719 EK Zoetermeer • T +31(0)88 353 12 12 • staalbytes@bouwenmetstaal.nlwww.bouwenmetstaal.nl